Historik

Det är omöjligt att berätta historien om fastighetsbolaget Akelius utan att nämna dess grundare Roger. När entreprenören Roger Akelius köpte sina första fastigheter 1994 var hans namn redan välkänt. Hundratusentals svenskar hade vid den tidpunkten lärt sig om premieobligationer, skatter och it i Rogers många bästsäljare.

Roger Akelius växte upp i Stora Mellby mellan Trollhättan och Alingsås. Som elvaåring fick han sommarjobb på ett mejeri. För de första lönerna han tjänat ihop köpte han en kamera och ett tält. För den tredje inkomsten köpte han sin första fastighet – en sommarstuga.

1968 blev Roger Sveriges yngste lektor vid Chalmers. Roger insåg att det saknades böcker i programmering och började skriva egen kurslitteratur. Inget förlag trodde på hans idé så Roger startade ett eget förlag och gav ut ett tjugotal populära böcker.

1974 kom nästa bok. Den handlade om premieobligationer och gjorde Akelius känd av de stora massorna. Boken blev en riktig kioskvältare. 1978 köade tusentals människor utanför Riksgälden för att köpa premieobligationer. Riksgälden kunde nu låna ut stora belopp till en låg kostnad jämfört med att låna i utländsk valuta. Akelius startade ett nytt bolag och kunde tjäna pengar på att ge lån till de som köpte. Roger Akelius anlitades av det norska finansministeriet för att utforma ett liknande system.

Akelius Skatt som kom 1982 förklarade på ett enkelt och personligt sätt vad vanliga människor kan göra för att lagligt minska sin skatt. 1985 var Akelius först i världen med att sälja deklarationsprogram.

1994 köpte Roger Akelius sina första fastigheter i Göteborg, Helsingborg och Trollhättan. Han lade grunden till det som idag är Sveriges största privata fastighetsbolag. Idag äger Akelius fastigheter i sex länder. Roger har donerat 90 procent av ägandet av Akeliusgruppen till Akelius Foundation, som är en allmännyttig välgörenhetsstiftelse.

Akelius historia

1974 Roger ger ut boken Allt om premieobligationer.
1982 Akelius Skatt grundas.
1987 Svenskar börjar spara på Akelius Insurance på Cypern.
1988 Dataprogrammet Akelius Skatt är Sverige mest piratkopierade program.
1993 Akelius Skatt säljs till Norstedts Juridik.
1994 Akelius Fastigheter köper sina första hus i Helsingborg, Trollhättan och Göteborg.
2001 Akelius Fastigheter köper bestånd av Drott för 3 miljarder.
2003 Akelius Fastigheter köper börsnoterade Mandamus.
2004 Akelius Fastigheter är Sveriges största privata bostadsbolag, med ett marknadsvärde på 15 miljarder kronor.
2006 Akelius går in i Tyskland.
2007 Akelius Spar startar inlåningsverksamhet.
2008 Akelius Fastigheter köper Täbyhus. Första året för Akelius University, ettårig intern MBA inom Residential Real Estate
2009 Apartment Bostad köper Akelius fastigheter i västra Sverige.
2010 Akelius Foundation donerar 100 Mkr vardera till ”egna barnbyar” i Indien och Haiti.Cape East, konferens-, gourmet- och Spahotell med världens största bastu invigs.
2011 Akelius går in i Canada och England.
2013 Akelius Fastigheter köper Apartment Bostad.